6 Ağustos 2011 Cumartesi

Tıraş Fırçası

Tıraş fırçaları domuz kılı, porsuk kılı,at kılı ve sentetik kıllardan yapılıyor. Benim tercihim porsuk kılından yana.
       Porsuk kılı; çok su emmesi,hızlı kabarık köpürtme yapması, yumuşak kıllarıyla konforlu hissettirmesiyle her bakımdan daha üstün. Porsuk kılı çeşitlerinin verdiği köpük ve konfor farklı olsada kullanılacak sabun ve kreme,köpürtme şekline göre her sınıftaki kıl gayet başarılı iyi çalışıyor. Kıl sınıfları: pure,finest best,super ve silvertip tir. Pure ve finest kıllar yüzde köpürtmeye daha uygun. Bu fırçalar alındığında hiç bir işlem yapmadan kullanıma hazırdır.
   Domuz kılı; sert sabunları hızlı yüklemesi ve yüzde hızlı köpürtme yapanlar için uygun. Belirli bir sınıfı olmasada alınacaksa üst kalitelideki kıllardan tercih edilmeli.
     Burada üretilen ve bulunan fırçaların büyük kısmında alt kalite domuz kılı kullanılıyor. Bu alt kalite olan kıllar yetersiz su emişi ,köpürtememe ve sert kıllarıyla yüzü çizerek rahatsız etme sorunları gösteriyor.Bu kıllarla yapılan ucuz küçük ve ince fırçalar neredeyse hiç işe yaramıyor. Bu ucuz fırçalardan alacaksanız kıl uzunluğu 6-8 cm,kıl kökü genişliği 25-28 mm olan kalınlarından alın. Bunlar nispeten daha iyi çalışıyor ve yeterli.

  Domuz kılı fırçalar ilk alındığında tıraşa hazır değildir. Kıllarını yumuşatarak hazırlamalısınız.Birkaç ay kullanıp kılları tam yumuşadığında daha iyi sonuçlar verecektir.
  *Hazırlama: 1-Sirkeli suda biraz bekleterek kokusu azaltılır.2-Şampuanla birkaç defa yıkanarak ve varsa saç kreminde birkaç saat bekletilerek yumuşatılır. 3-En son birkaç defa tıraş sabunu/kremiyle köpürtüp köpük içinde 5-10 dakika bekletip durulanarak tamamlanır. Duruladıktan sonra fazla bastırmadan havluya sürterek kurulayın, uçları kırılarak iyice yumuşasın.  (*anlatan Honemeistere teşekkürler)


 Porsuk kılı ve domuz kılı şöyle ayırt edilebilir. Porsuk kılı ;doğal rengi bir kısmı siyah bir kısmı beyaz-sarı olarak görünür,kılı hafif dalgalıdır, ıslandığında daha dalgalı ve dağınık kıllı görünür,ince tellidir,çok esnek ve yumuşaktır, kullanıldıkça kıl ucunda kırılıp ayrılma,çatallanma görülmez, su tutuşu fazladır.
    Domuz kılı; doğal rengi sarıdır,kalın ve sert tellidir,kullanıldıkça kıl ucunda kırılıp ayrılarak çatallanma görülür, kılı düzdür.
*Bruce'a teşekkürler
                                                                     *domuz kılı
http://www.bruceonshaving.com/2010/10/10/a-beginners-guide-to-boar-brushes/boar-shaving-brush-split-bristle-from-an-omega-49-professional/

At kılı; görünüşü domuz kılına çok benzer, domuz kılından daha çok su tutar ve daha esnektir,kullanıldıkça kıl ucunda kırılıp ayrılma çatallaşma olmaz.

                                             * solda domuz kılı  sağda porsuk kılı
   http://www.bruceonshaving.com/2010/10/10/a-beginners-guide-to-boar-brushes/boar-bristle-and-badger-hair-from-shaving-brushes/




   Fırça temizleme:Kullanıldıkça kılları arasında sabun artığı vs biriken fırça eskisi gibi köpürtme yapamayabilir. Bunu hissettiğiniz zamanlarda  fazla sert olmayan bir bulaşık deterjanından az miktarda kullanarak fırçanızı bununla köpürtüp yıkayın. Bu deterjanla karıştırdığınız suda biraz bekletin ve en son durulayın. Fırçanız ilk günkü performansıyla çalışmaya devam edecektir.                                          
                                   http://badgerandblade.com/vb/showthread.php/115800-How-to-Clean-a-Shaving-Brush
                                                 




                                                            silvertip sınıf porsuk fırça

 

   Fırçanızın uzun ömürlü olması için kullandıktan sonra suyunu sıkarak değil silkeleyerek çıkarın,sonra fazla bastırmadan havluyla kurulayın. Mümkünse sapı üzerine değil,kılları üzerine koyarak kurutun. Fırça standı varsa mutlaka ona koyun.

2 yorum:

  1. Sayın blog kullacısı sitenizi ekip olarak çok beğendik Maltepe halı yıkama olarak paylaşımlarınızı ve makalelerinizin devamını diler teşekkür ederiz...

    YanıtlaSil