6 Ağustos 2011 Cumartesi

4-Köpük

Önceki adımlarla yüzü nemlendirip kılları yumuşattık. Yüze köpük yayarak nemi hapsetmezsek ,bu nem 30 saniyede buharlaşıp tıraşa yetersiz gelecektir.Tıraş köpüğünü tıraş sabunu veya kremi kullanarak yapmak daha iyi sonuç veriyor. Sıcak suyla yapılan köpük daha etkili ve kabarık olacaktır. Fırçayı akan su altında ıslatmak yerine bir kapta sıcak suda 1 dk bekletmek en iyi sonucu veriyor.
    İyi bir köpük sürüldüğü yerden su akıtacak kadar çok su içermemeli ,sürüldüğü yerdeki nemi çekip o bölgeyi kurutacak kadar da susuz ve ince katmanlı olmamalıdır.Büyük baloncuklar içeriyorsa suyu çoktur.

İdeal köpük testi:Yaptığınız köpükten bir parçayı baş ve işaret parmağı aranıza alın. Parmaklarınızı birleştirip ayırdığınızda ve hafifçe üflediğinizde köpük hemen dağılmıyor,kopmuyorsa tıraşa uygundur.

İdeal su/sabun-krem oranı fırçanın uzunluğu,kıl kalitesi,su tutuş gücüne bağlı değiştiğinden deneyerek bulmak gerekiyor. Porsuk kılı fırçalar çok su emdiğinden sabun yüklemeden önce kıllarını biraz sıkıp su eksiltmek işe yarayabilirken, domuz kılı fırçalar az su emdiğinden kılları sıkıldığında kalan su sabunu etkili köpürtmekte yetersiz kalabiliyor. Porsuk kılı haricindeki fırçalardan fazla suyu eksiltmek için kıllarını sıkmak yerine hafif silkelemek yeterlidir.
     Tıraş sabunu kullanıyorsanız, sabunu berber tası veya aynı ölçüde kaba basarsanız gereken sabunu fırçanıza kısa sürede çok kolay ve her yerine eşit miktarda yükleyebilirsiniz. Aski takdirde fırçadaki su sabuna bastırırken akıp eksiliyor ve uygun su/sabun oranını tutturmak zorlaşıyor.
     Fırçanız kaliteli değilse,ilk geçişte yaydığınız kadar köpüğü diğer geçişlerde veremiyorsa her geçiş için tekrar köpürtme yapmanız gerekecektir.
              Sabunu/kremi fırçanıza yükledikten sonra ister yüzünüzde köpürtebilirsiniz ister boş bir kasede köpürttükten sonra yüzünüze yayabilirsiniz.
        Yüzde köpürtme: Kısa kılı fırçalara uygun bir yöntemdir. Köpürtmeye başlarken fırçayı kılları aşağı bakacak şekilde yatık tutarak başlayıp daha sonra yüze dik tutmak daha iyi köpürtme sağlayacaktır. Uzun kıllı fırçalar için yüzde köpürtme kolay ve hızlı olsa da kase ile köpürtme çok daha başarılıdır. Yüzde köpürterek uygun kıvamlı köpük yapmak için kaliteli fırça kullanmak gerekiyor. Ucuz kısa fırçalar uygun kıvamlı köpük yapamıyor ve tahriş oluşabiliyor. Ucuz fırçalar kullanmayı düşünüyorsanız uzun kıllı (kıl uzunluğu 6 cm,kıl kökü yoğunluğu 25-28 mm) olanlardan almanızı öneririm.
             Kasede köpürtme: Kısa sürede kabarık ve etkili köpük yapmak için daha iyi bir yoldur. Uzun kıllı fırçalara daha uygun bir yöntemdir. Uzun kıllı fırçanız ucuz vasat kalitede kıllardan bile olsa kasede güzel ve etkili köpük yaparsınız. Eğer tıraş kremi kullanıyorsanız ister kısa kıllı ister uzun kıllı fırça olsun kasede köpürtme yapın.
          Sabun/krem yüklü fırçayı boş kaseye alıp 15-20 tur kadar çevirin ve köpüğün suyunu kontrol edin. Suyu çoksa 15-20 tur daha çevirin,kıvamı artacaktır. Suyu az ve kabarmamışsa birkaç damla su ekleyip biraz daha köpürtün. Çorba/komposto kasesi ölçülerindeki bir kap bu işlem için ideal.
 Luc'a teşekkürler
                                                                 kasede köpürtme

                                                   
                                                                       ideal köpük  * Köpük testi
                                     
                


                 fazla sulu köpük

                                                                 susuz köpük

http://badgerandblade.com/vb/showthread.php/151823-MWF-Williams-The-Good-The-Bad-and-The-Ugly-A-guide-to-better-lather!?p=2141228

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder