6 Ağustos 2011 Cumartesi

Tıraş Fırçası

Tıraş fırçaları domuz kılı, porsuk kılı,at kılı ve sentetik kıllardan yapılıyor. Benim tercihim porsuk kılından yana.
       Porsuk kılı; çok su emmesi,hızlı kabarık köpürtme yapması, yumuşak kıllarıyla konforlu hissettirmesiyle her bakımdan daha üstün. Porsuk kılı çeşitlerinin verdiği köpük ve konfor farklı olsada kullanılacak sabun ve kreme,köpürtme şekline göre her sınıftaki kıl gayet başarılı iyi çalışıyor. Kıl sınıfları: pure,finest best,super ve silvertip tir. Pure ve finest kıllar yüzde köpürtmeye daha uygun. Bu fırçalar alındığında hiç bir işlem yapmadan kullanıma hazırdır.
   Domuz kılı; sert sabunları hızlı yüklemesi ve yüzde hızlı köpürtme yapanlar için uygun. Belirli bir sınıfı olmasada alınacaksa üst kalitelideki kıllardan tercih edilmeli.
     Burada üretilen ve bulunan fırçaların büyük kısmında alt kalite domuz kılı kullanılıyor. Bu alt kalite olan kıllar yetersiz su emişi ,köpürtememe ve sert kıllarıyla yüzü çizerek rahatsız etme sorunları gösteriyor.Bu kıllarla yapılan ucuz küçük ve ince fırçalar neredeyse hiç işe yaramıyor. Bu ucuz fırçalardan alacaksanız kıl uzunluğu 6-8 cm,kıl kökü genişliği 25-28 mm olan kalınlarından alın. Bunlar nispeten daha iyi çalışıyor ve yeterli.

  Domuz kılı fırçalar ilk alındığında tıraşa hazır değildir. Kıllarını yumuşatarak hazırlamalısınız.Birkaç ay kullanıp kılları tam yumuşadığında daha iyi sonuçlar verecektir.
  *Hazırlama: 1-Sirkeli suda biraz bekleterek kokusu azaltılır.2-Şampuanla birkaç defa yıkanarak ve varsa saç kreminde birkaç saat bekletilerek yumuşatılır. 3-En son birkaç defa tıraş sabunu/kremiyle köpürtüp köpük içinde 5-10 dakika bekletip durulanarak tamamlanır. Duruladıktan sonra fazla bastırmadan havluya sürterek kurulayın, uçları kırılarak iyice yumuşasın.  (*anlatan Honemeistere teşekkürler)


 Porsuk kılı ve domuz kılı şöyle ayırt edilebilir. Porsuk kılı ;doğal rengi bir kısmı siyah bir kısmı beyaz-sarı olarak görünür,kılı hafif dalgalıdır, ıslandığında daha dalgalı ve dağınık kıllı görünür,ince tellidir,çok esnek ve yumuşaktır, kullanıldıkça kıl ucunda kırılıp ayrılma,çatallanma görülmez, su tutuşu fazladır.
    Domuz kılı; doğal rengi sarıdır,kalın ve sert tellidir,kullanıldıkça kıl ucunda kırılıp ayrılarak çatallanma görülür, kılı düzdür.
*Bruce'a teşekkürler
                                                                     *domuz kılı
http://www.bruceonshaving.com/2010/10/10/a-beginners-guide-to-boar-brushes/boar-shaving-brush-split-bristle-from-an-omega-49-professional/

At kılı; görünüşü domuz kılına çok benzer, domuz kılından daha çok su tutar ve daha esnektir,kullanıldıkça kıl ucunda kırılıp ayrılma çatallaşma olmaz.

                                             * solda domuz kılı  sağda porsuk kılı
   http://www.bruceonshaving.com/2010/10/10/a-beginners-guide-to-boar-brushes/boar-bristle-and-badger-hair-from-shaving-brushes/




   Fırça temizleme:Kullanıldıkça kılları arasında sabun artığı vs biriken fırça eskisi gibi köpürtme yapamayabilir. Bunu hissettiğiniz zamanlarda  fazla sert olmayan bir bulaşık deterjanından az miktarda kullanarak fırçanızı bununla köpürtüp yıkayın. Bu deterjanla karıştırdığınız suda biraz bekletin ve en son durulayın. Fırçanız ilk günkü performansıyla çalışmaya devam edecektir.                                          
                                   http://badgerandblade.com/vb/showthread.php/115800-How-to-Clean-a-Shaving-Brush
                                                 




                                                            silvertip sınıf porsuk fırça

 

   Fırçanızın uzun ömürlü olması için kullandıktan sonra suyunu sıkarak değil silkeleyerek çıkarın,sonra fazla bastırmadan havluyla kurulayın. Mümkünse sapı üzerine değil,kılları üzerine koyarak kurutun. Fırça standı varsa mutlaka ona koyun.

Sabun/Krem

Ülkemizde üretilenleri dış ülkelerde de sevilerek kullanılıyor ve yeterli sayılabilir.Bunlar ve diğer gliserin esaslı sabunlar biraz hızlı kuruyabiliyor. Bu bakımdan donyağı esaslı sabunlar daha iyi. Sabun/krem ne kadar iyi olursa tıraş sonrası ürün kullanmaya gerek kalmıyorDışarıdan kalitelilerini almayı düşünürseniz, içeriğindeki yüksek lanolin ile tahrişi azaltan mitchell wool fat sabunu ve LordSparhawkın bana önerdiği taylor avokado krem ile trumpers limes kremini tavsiye ederim.

Jilet

Dünyada şuan üretilen 50ye yakın belkide daha fazla jilet var. En keskinleri feather,kai,gilette 7 o'clock super platinum .Ülkemizde 10-15 kadarı bulunuyor. Bunların çoğu malesef alt ve orta keskinlikte ama astra platinum ve özellikle yeni karton kutulu permasharp en keskin jiletlerden biri. Ülkemizde rahat bulunan permasharp sayesinde dışarıdan keskin jilet getirtmeye pek gerek kalmıyor.

 Sevgili Honemeisterin jiletleri kıyaslama yazısı için buraya tıklayın

Jilet Taşıyıcı Alet

Bu aletleri tıraşta daha başarılı buluyorum. Ülkemizde üretilen birkaç aleti 11 yıl boyunca kullandım. Bunlar agresif sınıftaki aletler ve çok yakın tıraş veriyorlar ama kaltesiz ve düzensiz yapılmışlar. Düzensiz yamuk koruma boşlukları ,düzensiz yüksek açılı jilet tutuşları nedeniyle kullanımı konforsuz oluyor ve cildi kurutarak tahriş edebiliyor. O yüzden bunları özellikle yeni başlayan ve hergün tıraş olanlara pek tavsiye etmem. Burada bulunabilen ortalama kalite ve konfordaki aletlerden olan mingshi ve wilkinson classic başlangıç ve seyahatte kullanım için uygun aletler.  Ülkemizde kalitelilerini,konforlu yakın tıraş veren aletleri bulmak pek mümkün değil, online alışveriş sitelerinden bulunabilir. En popüler olan markalar Mühle,Edwin jagger ve Merkür. Kaplama kalitesi ve finishing bakımından Mühle ve Edwin jagger öne çıkıyor. Merkür ise standart dışı 37c, 39c ve ayarlanabilen futur,vision modelleriyle tanınıyor. En keskin jiletleri üreten Japon Feather markası tamamını paslanmaz çelikten yaptığı feather all stainless modelini ve plastik+metal karışımı feather popular modelini üretiyor. Başlangıç ve günlük kullanım için feather popular düşük fiyatına karşın kesim konforu ve kalitesiyle en iyi seçenek gibi görünüyor. Profesyonelleşenler için merkur 37c ve futur önerilirken son zamanlarda yenilenen mühle r41 modeli epey dikkat çekiyor. Herkesin kıl kalınlığı, kıl yoğunluğu,cilt yapısı değişik olduğundan bu aletlerin verdiği sonuçlarda kişilere göre değişiyor.


wilkinson classic



feather popular



mekur37c



merkur futur


yenilenen mühle r41




yeni ve eski birçok aletin incelemesini bulabileceğiniz çok güzel bir yazı şurada

C-Tıraş Sonrası :

1-durulama
2-şap sürme
3-krem-balzam sürme



1-Durulama: Tıraşı bitirince soğuk suyla yüzünüzü durulayın. Soğuk su gözenekleri kapatıp yanma hissini azaltacaktır. Bu sefer soğuk suyla ıslatılmış havluyu yüzünüze 1 dk sarabilirsiniz.


2-Şap:  Durulamadan sonra *cilt şapı kullanabilirsiniz. Gözeneklerin kapanmasını, üstteki kılcal damarların büzülmesini sağlar ve cildi gerginleştirir. Yanma ve tahriş hissini azaltır.Ayrıca kanama olduysa durduracaktır. Aynı zamanda antiseptiktir.
(*Cilt şapıyla kantaşı birbirinden farklı malzemelerdir. Kantaşının içinde ciltşapına ilaveten başka maddelerde bulunur. Cilt şapını her tıraşta kullanabilirsiniz. Kantaşı kullanmayı düşünüyorsanız sadece kanamalarda kullanın.)                                                                         cilt şapı
           
                                                                        kantaşı
3-Krem/Balzam: Şaptan  sonra tıraş için balzam/losyon/tıraş sonrası kreminiz varsa kullanın. Bu ürünleri seçerken içinde alkol olmayanlardan alın ve asla tıraştan sonra yüzünüze kolonya sürmeyin. Alkol ciltteki yağı çözüp kuruttuğu için tahrişi arttırır. Halbuki tıraştan sonra bize nemlendirici ürün lazım.                                                                   

3-İleri Kesim Teknikleri

    Bu teknikleri sadece tıraşta deneyim kazandıktan ve kullandığınız alete iyice alıştıktan sonra deneyin. Aksi takdirde çok kötü kesebilir,derinizi yüzebilirsiniz. Yüzünüzde çok yatık çıktığı için çok zor kesilen kıllar yoksa bu teknikleri kullanmanıza pek gerek yoktur.

        J Çengel Hareketi: Çene ve boyun bölgesinde aynı alanda birçok farklı yöne çıkan kıllar ve çok dar açıyla çıkan yatık kıllar daha sık bulunabiliyor.Böyle bölgelerde tek geçişte yakın kesim almak için bıçağı j şekinde döndürerek kesmek işe yarayacaktır. Yalnız bu hareketi yaparken çok dikkatli olmak ve asla bastırmamak gerekir ,bıçak kaydırılırsa çok ciddi kesik atabilir ve deriyi kaldırıp alabilir. Tıraş deneyimi kazanmadan ve yeni kullanmaya başladığınız alete alışmadan bu hareketi denemeyin.
     
          Slide Hareketi: Yanağın düz bölümünde tek geçişte daha yakın kesim için, bıçak dümdüz aşağı çekilmek yerine dilimler gibi çeneye doğru kısa vuruşlarla yamuk çekilir. Çok yanlamasına çekmemeye ve bastırmamaya özen gösterin,bıçak doğrudan ete girmesin.
      
            Bıçak Parlatma:Normalde aynı noktadan tekrar tekrar geçilmez ama bu harekette bıçak bastırılmadan ve kaldırılmadan  kısa kısa ileri geri çekilebilir. Normal tıraştan sonra hala kesilmeyen inatçı kılları almakta işe yarayan bir yöntemdir.


videolar için mantice teşekkürler,kendisinin birçok videosu var,izlemenizi tavsiye ederim

2-Kesim Yönleri ve Geçiş Sayısı

Baskıyla tek seferde kılları kökünden almaya çalışmayın,farklı yönlerde yapacağınız baskısız 2-3 hatta 4 geçişte kılları azaltarak almanız tahrişi önler. Geçiş sayısı, kullandığınız alete ve kıl yoğunluğuna göre değişse de 3-4 geçiş yeterlidir. Bir defa yüzünüzdeki tüm kılların çıkış yönünü belirleyin.
İlk geçişte kılların uzama yönüne göre tıraş olun, bu geçişte favorileri bir miktar yukarı germek işe yarayabilir. 
2. geçişte kılların yönüne dik olarak kulaktan çeneye doğru kesin.
Son geçişte kıllar çıkışının çaprazı veya tersi yönünde alınabilir. Bir geçişi tamamladıktan sonra tekrar köpük sürmeden önce mutlaka yüzünüzü sıcak suyla durulayın.

                                                                         1.geçiş

                                                                            2.geçiş

                                       
                                                                         Son geçiş